Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voorbeeldfunctie

25 maart 2013

Ik had mijn neef uit Barcelona te logeren. Omdat ik het hele gedoe al aan het begin van de logeerpartij uit de lucht wilde hebben, begon ik tijdens de avondmaaltijd meteen over Heerenveen. Wat daar aan de hand was met de directie en de sponsors, het was natuurlijk schandalig, maar mijn neef keek mij alleen maar glazig aan.

‘O, omdat meneer elke week naar Messi mag kijken, is hij opeens te goed voor Heerenveen!’ zei ik. Ik zag mijn eigen hoofd weerspiegeld in het glas van het raam; mijn haar zat raar, de spanning was te snijden. Toen zei mijn neef heel duidelijk verstaanbaar: ‘Wat jij met één telefoontje kan, kunnen veertien journalisten in twee weken ook.’ – of woorden van gelijke strekking. Toen liep hij weg van tafel. ‘Weglopen, dat kun je!’ riep ik hem na. ‘Zie ik je morgen weer aan het ontbijt, of niet?’

Na het eten wachtte ik mijn neef op in de catacomben. Wij hebben een leuk huis, maar om nu te gaan uitleggen waar de catacomben zich precies bevinden… Ik wachtte hem dus op. ‘Ik pak hem zo,’ zei ik tegen mijn zoon. Maar mijn neef had zich al opgesloten in de douche. ‘Vieze vuile homo!’ schreeuwde ik door de deur. Ik knalde met mijn arm door de ruit. Veel te hard, er scheurde van alles, en er zat bloed op het glas.

De volgende ochtend bij het ontbijt zat mijn neef er gewoon weer. Het enige goede nieuws waren de kijkcijfers. Die waren gestegen, zei mijn vrouw. ‘Maar wij hebben toch een voorbeeldfunctie?’ zei ik veel te moralistisch. En om me niet te laten kennen, begon ik gelijk weer over Heerenveen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch