Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voorbeeldfunctie

22 maart 2011

Iedereen die een mening heeft over voetballers en voetbaltrainers die op, naast of buiten het veld hun zelfbeheersing verliezen, zou eens aan zichzelf in de auto moeten denken. Alleen in de auto, zonder vrouw, man of gezin met jonge kinderen tegenover wie een voorbeeldfunctie zou moeten worden vervuld.

Ik steek nu voorzichtig mijn hand in eigen boezem. In de auto voor mij rijdt iemand die niet kan rijden. Ik zit alleen achter het stuur. Ik roep iets. Ik roep het heel hard, want niemand kan mij horen. Wat ik roep zal ik hier niet herhalen. Als wat ik roep de volgende dag op YouTube staat, zou ik bepaalde functies moeten neerleggen. Misschien zou ik zelfs wel de ‘maximale boete’ krijgen.
Een Amerikaanse schrijver van wie mij de naam nu niet te binnen wil schieten, heeft ooit gezegd dat wij alleen in de auto voor honderd procent onszelf zijn. In de auto hebben wij ons ware gezicht. Zodra we zijn uitgestapt, trekken wij dat gezicht weer in de plooi – zodat niemand kan zien wie wij werkelijk zijn. Voetballers en voetbaltrainers die op, naast of buiten het veld door het lint gaan: het is soms geen gezicht. Maar de enige overtreding die ze begaan, is dat ze voor even zijn vergeten dat ze niet alleen in de auto zitten.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch