Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voorpret/napret

26 februari 2018

Voorpret bij voetbal is als het vakantiehuisje dat je tot dusverre alleen nog op foto’s hebt gezien. Het ligt in een bocht van een baai, de zon schijnt, op een witte tafel staat een koeler met een fles (witte) wijn, om de hals van de fles hangt een zo wit servet dat het nu al – tijdens de voorpret – pijn doet aan je ogen.
In werkelijkheid ligt dat huisje dichter bij een drukke verkeersader dan je dacht, je kunt je zelfs niet herinneren dat je de verkeersader op een van de foto’s hebt gezien, evenmin als het inruilpunt voor gebruikte dekbedden pal voor je balkon.
Ik schrijf deze woorden op zondagochtend. Er is op dit moment uitsluitend sprake van voorpret. Buiten schijnt de zon, maar ik weet van gisteren, toen ik nog aan de kant stond bij Wartburgia 2 – JOS 2 (2-4), hoe bedrieglijk die zon alleen maar zijn eigen schone schijn staat uit te venten. Het is kortom geen dag om naar buiten te gaan, laat staan om op een voetbaltribune te zitten en daar puur gevoelsmatig, qua gevoelstemperatuur, de wedstrijd uit de Stolichnaya League tussen Novosibirsk en Jong Krasnoyar bij te wonen.
We beginnen straks om 12.30 uur met Ajax – ADO Den Haag. De zon zal schijnen, maar alleen door het raam. Als we het geluid zachter zetten kunnen we de wind waar we niet in zitten horen huilen. Dan om 14.30 uur Feyenoord – PSV. Voor eventuele napret is er dan nog het staartje van Manchester United – Chelsea, de finale van de League Cup (Arsenal – Manchester City) en Sevilla – Atletico Madrid.
“Wat zie jij er gezond uit!” zal iemand morgen tegen mij zeggen.
“Klopt, de hele dag binnen gezeten,” zal ik kunnen antwoorden.

PS Ik schrijf deze woorden op maandagmorgen. Door de uitslag van de eerste wedstrijd was er geen sprake van napret. Het vakantiehuisje bleek op een vuilnisbelt te liggen. De gevoelstemperatuur bij het kijken naar de tweede wedstrijd daalde onder het vriespunt. De wind huilde echt. Daarna konden we geen bal meer zien.
“Wat zie jij er slecht uit,” zei iemand vanochtend tegen me.
“Klopt, de hele dag binnen gezeten,” antwoordde ik.

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch