Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Uitgestorven

17 januari 2012

Voor FC Twente-Sparta was Studio Sport niet uitgerukt. Leg jonge voetballiefhebbers nu maar eens uit dat destijds niet alle eredivisiewedstrijden een samenvatting verdienden. Na het verslag van NAC-NEC – commentaar Hugo Walker – was het tijd om uit te gaan. Maar ineens viel de naam Roelof Thijs. Ah, ijsspeedway. Ik bleef nog even voor de tv zitten. Stoere kerel, die Roelof. Doorbrak hij de Russische hegemonie dit jaar?

Eergisteren ging Andere Tijden Sport over de Drentse coureur. Alles uit de jarenzeventig is leuk, een feest der herkenning, het zijn de kleuren en de kleren. Maar deze duik in het verleden was meer dan aandoenlijk.
Roelof Thijs heeft alleen zijn bakkenbaarden nog. Na jaren zal de dappere Assenaar in de gedaante van lieve opa nog één keer op zo’n monster stappen. De Zweedse oud-wereldkampioen Posa Serenius gunt hem zijn bike.
Het is niet zomaar een rentree. Wat zwaar weegt is een ernstig motorongeluk (op de weg) dat Roelof Thijs en zijn dochter godzijdank overleefden en, later, de dood van zijn Russische schoonzoon die ook aan ijsspeedway deed.
Daar gaat Roelof. Voorzichtig draait hij rondjes op een bevroren meer in Zweden. Al snel gooit hij er een paar wheely’s uit. Hij is even terug in 1976.
Weer naast haar, de helm gaat af, komen de tranen. Zijn loopbaan is onvoltooid gebleven. ‘Jij bent wereldkampioen geworden,’ zegt hij tegen Serenius, ‘ik niet.’

IJsspeedway op Studio Sport anno 2012, vergeet het maar. En dat komt niet omdat tegenwoordig wel alle eredivisiewedstrijden worden uitgezonden. Na Roelof Thijs is ijsspeedway een uitgestorven sport.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Hugo Borst

Lees alle blogs van Hugo Borst >

Hugo Borst