Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Cruijff als luisterboek

14 oktober 2016

Afgelopen week had ik het genoegen en de eer de autobiografie van Johan Cruijff als luisterboek voor te lezen. Een bijzonder en soms ontroerend boek. Het is gemengd ontvangen maar daar wil ik het niet over hebben. Wat het tot zo’n bijzondere ervaring maakte was mijn neiging voortdurend op zijn ‘Johans’ te spreken. Het boek is duidelijk het resultaat van vele uren monoloog, op tape opgenomen en al lezende hoor je de stem van Cruijff zoals we die allemaal kennen. Die moest ik dus niet nadoen, en dat was best een hele klus. Ik heb een paar dozijn luisterboeken voorgelezen, maar dit had ik nog nooit meegemaakt: de stem van zo’n aanwezige auteur te moeten negeren, niet na te doen zoals hij sprak, want dan wordt het een soort cabaret. Of het gelukt is?
Toch nog een inhoudelijke opmerking: Cruijff vertelt uitgebreid over hoe Rinus Michels zou hebben verhinderd dat hij bondscoach van het Nederlands elftal bij het WK zou worden. Maar geen woord over het WK van 1994 in de VS, toen hij nadrukkelijke voor die klus was gevraagd door de KNVB. De reden voor zijn afwezigheid? Zie mijn bijdrage aan het boek Mijn Johan Cruijff (Thomas Rap, 2007). Danny, in Barcelona, 1992: ‘En waarom moet je dan zo nodig naar Amerika, Cruijff?’

Dat was dus duidelijk.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Jan Donkers

Lees alle blogs van Jan Donkers >

Jan Donkers