Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De schrik van Noord

17 augustus 2011

‘Denk erom, aan de zonnige kant van de straat lopen!’ zei mijn moeder elke ochtend voor ik naar school ging. Wij woonden in Nieuwendam, mijn school lag aan het eind van de Waddendijk en om daar te komen moest je langs het gevreesde Blauwe Zand.

Het duurde jaren voor ik besefte dat het haar helemaal niet om de zon ging, maar dat ik niet dicht langs de huizen liep. Waarom niet? Omdat daar tuig woonde dat af en toe naar buiten stormde om je inelkaar te tremmen. Waarom? Omdat je niet bij hun hoorde natuurlijk!
In later jaren kwam ik nog tamelijk vaak in de buurt, ook in Blauwe Zand. ‘Hoe is ’t hier?’ ‘Best een leuke buurt geworden,’ zei iedereen, alleen, er is één gastje dat maar niet wil deugen. Nee, geen allochtoon, want die hebben ze daar niet.
Een paar weken geleden stond er een interview met een Nederlandse voetbalcoach in het Parool. Hij is opgegroeid op Blauwe Zand, vertelde hij, en heeft daar geleerd hard te worden. De taal van de straat leren spreken. Ineens wist ik het: dat kleine blondje schichtje, dat uit de Walcherenstraat tevoorschijn dook om ongewenste passanten schrik aan te jagen… Hij woont nu in Duitsland, maar Amsterdam Noord siddert nog steeds na, vanwege Andries Jonker.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Jan Donkers

Lees alle blogs van Jan Donkers >

Jan Donkers