Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Hoop

12 oktober 2012

Toen ik tussen de beide Golfoorlogen een tijdje op reportage was in Irak raakte ik bevriend met Wahleed, mijn tolk en chauffeur. We bleven later, voor zover dat mogelijk was, steeds contact houden.

Toen ik gisteren in NRC Handelsblad las dat ‘door spectaculair stijgende olie-inkomsten de regering van Irak haar begroting de komende drie jaar bijna zal kunnen verdubbelen’ kreeg ik een ideetje. Eerder die dag had ik gehoord dat mijn eerste club, de Volewijckers (inderdaad, Amsterdam Noord) nu hulpeloos onderin de vijfde klasse KNVB bungelde.
Wahleed had, in onze schaarse contacten, enkele malen gesuggereerd dat een oom van hem, na Saddam, ‘iets hoogs deed in de olie.’ ‘Wahleed,’ zei ik, toen ik hem opvallend snel aan de telefoon kreeg, ‘zou jouw oom niet ge├»nteresseerd zijn een Nederlandse voetbalclub te kopen?
‘Wat voor club is dat?’
Ik begon uit te leggen, Amsterdam, club met lange historie, kampioen van Nederland geweest…
‘Champion of the Netherlands?’ Wahleeds stem sloeg over van enthousiasme.
‘Ja ja, ‘bevestigde ik, ‘kampioen. Van het hele land’ Dat dit in 1944 was zei ik er niet bij. Wahleed zei dat hij het er onmiddellijk over zou hebben met zijn oom, die, evenals hij zelf, een groot voetballiefhebber is. Wahleed kon niets beloven, zei hij. Maar ik zie hoop gloren, voor mijn groen-witte trots.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Jan Donkers

Lees alle blogs van Jan Donkers >

Jan Donkers