Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Jongetje. Fout jongetje

19 juli 2011

Op een vrijdagavond in november 2001 kreeg ik een telefoontje van de Hongaarse voetbalbond. ‘U moet morgen het eerste vliegtuig nemen naar Boedapest als u de premier wil zien voetballen. Laatste wedstrijd van het seizoen.’

Die volgende middag stond ik langs de lijn in Pusztaszbolcson, een uur rijden bij de hoofdstad vandaan. Tweehonderd toeschouwers met flessen drank in de wollen jassen verstopt. Derde klasse regionale bond. Geen gorillas met oortjes te zien, geen helicopter. Premier Orban zat met een wollen muts in de dug-out, reserve. Daar zat geen stukje in, dus. Maar een kwartier voor tijd mocht hij warmlopen, en daarna nog even invallen, linker middenvelder. Vijf maal balcontact, geen groots optreden.

Na afloop praatten we een uurtje onder het genot van halve liters bier. ‘Zonder mijn wekelijkse partijtje voetbal zouden mijn prestaties op het politieke veld minder zijn.’ Een paar omstanders lachten honend, maar goedmoedig.
Tien jaar later is Orban opnieuw premier en onder vuur vanwege omstreden mediawetten. Dubieus figuur. Maar wat ik me herinner is dit: na ons gesprek liep hij in de richting van de geblindeerde Mercedes die voor hem klaarstond. Hij draalde net zo lang met instappen tot hij dacht dat ik niet meer keek. Toen sprong hij snel in de gebutste Lada van een ploeggenoot en spoot weg.

Jongetje. Fout jongetje misschien, maar: jongetje

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Jan Donkers

Lees alle blogs van Jan Donkers >

Jan Donkers