Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Zweet

11 april 2011

“Als je niet zweet heb je niet echt gesport.” Mijn broer controleerde me bijna elke middag na het buiten spelen. Met een verhit hoofd nam hij nooit genoegen. “Geen zweet.”

Daarom liep ik altijd eerst de wc in als ik thuiskwam. Voor de spiegel liet ik straaltjes water in mijn haar vallen met mijn handen. Altijd net boven de aanhechting van mijn oren, net zoals bij de anderen. Met een beetje geluk gleed er nog een druppel langs de zijkant van mijn wang als ik mijn broer tegenkwam.

We speelden die dagen ‘twee tegen twee’ op het veldje. Of één tegen één. Elke middag. Het was ‘echt sporten’. Na anderhalf uur twee tegen twee hadden de anderen zweet in het haar. Aan de zijkant en aan de achterkant onderaan, bij de meisjes onder de paardenstaarten.

Soms speelde ik alleen met mijn buurmeisje. Mijn broer kwam wel eens kijken. Dan gaf hij aanwijzingen. Hij was zestien en spits in de A1. Ik was negen. Mijn buurmeisje was tien en twee koppen groter. Ze won van mij met tennis en met voetbal, ze had een crossfiets. Maar belangrijker: zij kon wel zweten. Uit haarzelf.

Ik hoopte dat mijn broer ook zag dat ik de bal mooier aan mijn voet hield als ik een passeerbeweging maakte.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Janneke van der Horst

Lees alle blogs van Janneke van der Horst >

Janneke van der Horst