Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De gifbeker

1 maart 2019

In elk beschaafd land (en dus vaak ook in bananenrepublieken, want wat is tegenwoordig het verschil?) wordt het toernooi om de nationale beker gespeeld middels een knock-out-systeem, grijpen de vorderingen plaats via loting en wordt de finale gespeeld op neutraal terrein.

Zo ook in Nederland. Tenminste, voor zover het beoogde KO-concept. Er schijnt ook sprake te zijn van loting. Althans dat zeggen ze bij de voetbalbond. Maar al jaren laat de KNVB daarna weten dat Feyenoord wel thuis speelt, waarmee de voorwaarde van neutraal terrein ook jaarlijks de grond in wordt geboord. Op die schimmige wijze zorgt de KNVB ervoor dat het arme broertje van de Top Drie ook af en toe wat wint.

Nou heeft Ajax niets te klagen want die spelen altijd hun wedstrijden om de Johan Cruijff-schaal (in werkelijkheid de nationale Supercup) thuis in de Johan Cruijff ArenA. Maar PSV begint nu een beetje te mopperen. Want die moeten gewoon werken voor hun geld. Nu schijnt er een atoomgeleerde uit Eindhoven te zijn opgestaan met een, in al zijn eenvoud, briljant idee.

Als Ajax aan het begin van het seizoen om de Supercup mag spelen dan gebeurt dat in de Kuip en als Feyenoord de bekerfinale moet spelen gebeurt dat in de ArenA. Dan werkt PSV soms ook een finale op neutraal terrein af. Dat vinden ze in Eindhoven al een hele vooruitgang en tekenen ze subiet voor.

Nu we het toch over de beker hebben. Feyenoord (thuis) tegen Ajax dus: in Rotterdam waren ze licht verbolgen. Niet op de KNVB, die had toch haar best gedaan, of op Ajax, dat het niet fideel vond om na 0-3 door te drukken, maar op Giovanni van Bronckhorst. In 66ste minuut stond Jörgensen aan de lijn om in te vallen. Het was 0-2 en op dat moment scoorde Ajax net 0-3 en werd Van Persie eruit gehaald (spits voor een spits) en even later ging Verdonk (een back) eruit voor Haps (een back). Ineens kan Giovanni van Bronckhorst geen goed meer doen. Hij had alles op de aanval moeten zetten…. Belachelijk! Bij 0-2, laat staan 0-3, valt er niets meer te winnen. Een oorwassing voorkomen en de 0-3 met hand en tand verdedigen. Dat is niet laf, maar getuigt van gezond verstand.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul