Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De Kuip

9 december 2011

Als Sparta-supporter behoor je een hekel aan Feyenoord te hebben. Ik ben een geboren en getogen Spartaan. Ik heb mijn bloedlichaampjes keurig in de clubkleuren. Maar het is me nooit gelukt om de pest aan aartsrivaal Feyenoord te krijgen.

 Als kind ging ik de ene week met mijn vader naar Sparta en de andere week met mijn oom naar het voetbal. Dat was de vaste grap. Naar Feyenoord dus. Kijken naar Coentje, Van der Gijp, Schouten, Eddie PG, Beertje en Bouwmeester. Wat een elftal! Wat een voetbal! Tikkie-takkie-avant-la-lettre.Vooraf kreeg ik van mijn tante een derde deel rol drop en een derde part pepermunt en in de rust een gehaktbal die van binnen vuurrood was en waar je mee kon stuiteren. Maar dat deed je niet want op een of andere manier was-ie nog lekker ook.

Maar het mooiste vond ik het stadion. Later reisde ik als journalist de wereld af maar zo’n mooie voetbaltempel heb ik nergens gevonden. Vlak vóór het begin zei ik steevast dat ik nog even ging plassen, maar dan snelde ik stiekem naar buiten en klom opnieuw de trap op aan de buitenkant. Ik beelde me dan in dat het losbarstende gejuich voor mij was en boog naar alle kanten. Rap ging ik dan weer naar mijn plaats, vol dankbaarheid voor de adoratie van mijn publiek.

Dat stadion is veel belangrijker dan het legioen omdat het de supporters draagt en kneedt zoals nergens anders. De Kuip is de de ware oerkracht van Feyenoord. Maar de cultuurbarbaren in de leiding wilden een nieuw stadion, zo’n moderne snelkookpan. Gelukkig bracht de gemeente redding. Daar is een onverklaarbare schuld ontstaan van 100 miljoen! Het nieuwe stadion gaat niet door. Ik hou niet van voetballers uit Zagreb maar soms kan ik laaielichters wel zoenen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul