Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De nieuwe bondscoach

1 april 2017

Het is vrijdagavond half elf (gisteravond dus) als ik een bericht krijg van Henk Spaan. Of ik even in actie wil komen. Simon Kuper, introductie overbodig, is ter ore gekomen dat Jorge Sampaoli bondscoach wil worden van het Nederlands elftal…
Que????
Jawel: Jorge Luis Sampaoli Moya, de huidige Argentijnse topcoach van de Spaanse nummer drie Sevilla! Kuper is een kennis van Matias Manna, landgenoot en assistent van Sampaoli, die beweert dat zijn baas belangstelling heft voor een reddingsoperatie bij Oranje. Spaan beschikt via Kuper over het nummer van de als geniaal bekend staande Sampaoli. ‘Leo’, zegt Henk Spaan, ‘je kunt nu natuurlijk niet bellen maar misschien kun je er morgen achteraan gaan.’
Even later bel ik het mobieltje van Sampaoli. Benieuwd of het nummer klopt. En dan: in Spanje is toch nog iedereen wakker op die tijd… Het duurt even voordat er wordt opgenomen. Vervolgens is het stil en dat blijft het als ik een paar keer roep ‘Oiga? Hablo con Jorge…?’ Gemompel. Kennelijk ligt hij toch al op bed en is hij nog niet zo goed geïntegreerd. Het is zijn eerste seizoen in Spanje.
-”Quien es?”, vraagt Sampaoli slaperig.
Ik stel me voor en val met de deur in huis. Klopt het dat hij geïnteresseerd is in de functie van coach van het Nederlands elftal.

-”Dat klopt.”

Maar is dat te combineren met het coachen van Sevilla?

-”Nee. Maar ik heb een clausule in mijn contract dat ik in zo’n geval eind van dit seizoen kan opstappen. Als het om het Nederlands elftal gaat licht ik die optie onmiddellijk en ga ik in mei aan de slag. Er is genoeg te doen, lijkt mij.”

U weet dat Nederland vierde staat in de groep en dat het een wonder zou zijn om met dit krakkemikkige team nog kwalificatie voor het WK af te dwingen? Waar begint u aan?

“Uiteraard weet ik dat, maar ik ben altijd een groot fan geweest van het Nederlandse voetbal. Ik ken alle spelers en daarom weet ik dat er genoeg talent aanwezig is om deze klus te klaren.”

Pardon? Als ik de namen laat vallen van Vilhena en Toornstra weet u waar ik het over heb?

“Ja die zaten op de bank. Geweldige powerplayers! Wat een loopvermogen en ze scoren nog ook.”

Ik hou Sampaoli niet langer uit zijn slaap. Ik excuseer me en bedank hem voor het gesprek. Hij besluit te benadrukken dat het nu aan de KNVB is. Ja, dat begrijp ik. Jorge Sampaoli, in 2015 winnaar van de Copa America met een vrij middelmatig Chili, gaat niet solliciteren!
Als de KNVB verstandig is (met de nadruk op verstandig) biedt de voetbalbond Sampaoli onmiddellijk een prestatiecontract. Een voor KNVB makkelijk te betalen salaris met een heel vette bonus in geval van kwalificatie. We hebben het hier over een miljoenenzaak: kwalificatie of niet. Ik ben benieuwd of er in Zeist nog sprake is van verstand.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul