Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De ziekte van Zeist

13 november 2017

In Petersburg sloot Dick Advocaat zich, buiten de trainingen en wedstrijden om, op in zijn hotelkamer. Schakelend van het ene voetbalpotje naar het andere. Zo zappte hij zich bij Zenit legendarisch.
Zijn toenmalige assistent Cor Pot beweerde dat Advocaat nog nooit in de Hermitage is geweest! Daar ging het dus mis… Dick Advocaat snoof een paar jaar later, tegen zijn natuur in, plotsklaps cultuur op. Langs zijn neus weg liet Advocaat weten Penoza te volgen. Dat is mooi, maar vast een veel te rigoureuze ommezwaai. Bovendien raakte hij in die heftige periode besmet met een slepende aandoening. Net als daarvoor de bondscoaches Hiddink en Blind viel Dick Advocaat eraan ten prooi. Het virus heerst nu sinds de zomer van 2014, maar de gevolgen zijn funest. Een tot dan normaal functionerend mens hoeft maar voet op Zeister bodem te zetten of de hersencellen worden aangetast. Incuberen is er niet bij. Je bent meteen de klos: zo gek als een deur.
Geheel in de geest van de moderne KNVB (wanorganisatie, falende opleidingen, kunstgras-verslaving) presteerde bondscoach Advocaat het om met een feestopstelling de draak te bezweren. Frankrijk vernederde Nederland (4-0) en Oranje was praktisch uitgeschakeld voor het WK. Maar de boel omgooien was er niet bij. Het al jaren wanpresterende zooitje ongeregeld met opoe Sneijder aan het hoofd mocht van de bondscoach verder modderen. Zelfs ná de uitschakeling haalde Advocaat niet de bezem door zijn selectie maar nota bene (de even geblesseerde) Sneijder weer terug! Hoe ziek kun je zijn?
In 2004 was Duitsland sportief bankroet. Jurgen Klinsmann zette (bijna) iedereen aan de kant en bouwde de boel van de grond af op. De rest is geschiedenis. Ik heb een voorstel. We gooien die ouwe hap en overdosis net-nietjes overboord en gaan nu verder met Blind, Strootman, Babel en de lading toptalenten (Justin Kluivert c.s.) die er aankomt. Hoe eenvoudig kan het zijn? Maar ja, die ziekte van Zeist…de lading dode hersencellen is vast oneindig veel groter.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul