Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Een jongensboek

13 augustus 2013

Iedereen heeft het momenteel over Zakaria Bakkali, het supertalent van PSV. Zeventien jaar pas. Afgelopen weekend tegen NEC werd hij gevolgd door een scout van Arsenal, de ekster van de Premier League. Als jongste speler ooit in de eredivisie scoorde Zakkie een hattrick. Een jongensboek…

Ik moet denken aan een ander jongensboek, dat van Hennie Meijer. Wie kent hem nog? Bakkali werd in 1996 geboren in Luik en sloot zich op zijn achtste aan bij Club Luik en verhuisde een jaar later naar stadgenoot Standard en werd in 2008 door PSV weggeplukt. Op zijn 17de is hij een ster. Hennie Meijer, in 1962 geboren in Paramaribo, had op die leeftijd nog nooit voor een club gespeeld. Hij sloot zich pas een jaar later aan bij DJK in Amsterdam. Drie jaar later begon hij pas zijn profloopbaan met 20 competitiegoals voor Telstar. Hij werd meteen weggekocht door Volendam, onmiddellijk daarna door Roda JC en in 1987 haalde Johan Cruijff hem naar Ajax. Nou u weer…!

In 1989 ontsnapte hij aan de SLM-ramp en aan de dood door samen met Stanley Menzo een eerdere vlucht te nemen. In 1991 won hij als helft van het legendarische FC Groningen-aanvalsduo Meijer-Djurovski de gouden schoen. In 1993 kwam hij in Tokio terecht en vervolgens speelde hij nog voor Cambuur, Heerenveen, De Graafschap en Veendam. Hij kon op geniale wijze ruimte scheppen door zijn enorme kont tussen zichzelf en de tegenstander te plaatsen. Surinaamser kan het niet. Steven Spielberg speelt al jaren met de gedachte om een avonturenfilm over het leven van Meijer te maken.

Zou zo’n jongensboek nog kunnen in een tijd dat je aan de Spaanse stranden niet meer mag kamperen, laat staan barbeknoeien, en aan de Franse stranden zelfs niet meer een sigaretje mag opsteken? Vast niet! Het komt nooit meer goed.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul