Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Een topboek, Cruijff en verlichting

23 oktober 2019

Midden in een periode van algehele malaise en ontreddering gebeurde er gisteren in de Kuip iets wonderbaarlijks. Het prachtige boek Het laatste seizoenvan Arthur van den Boogaard verscheen, over dat éne, laatste jaartje dat de voetballer Johan Cruijff actief was. Bij Feyenoord. Zo zorgt JC – ook vanuit de hemel – nog steeds voor verlichting.
De schrijver is erin geslaagd om niet alleen een epistel af te leveren dat van de eerste tot de laatste pagina boeit maar ook een mooi tijdsbeeld. Al lezende realiseer je je hoe enorm de voetballerij is veranderd. De bij Ajax almachtige voorzitter Ton Harmsen vond dat Cruijff – die deels op recettebasis speelde – te duur was geworden. Ondanks weer een landstitel. Hij was te vaak geblesseerd. Johan was op…
JC – altijd al drijvend op rancune, zelfs op zijn rug – nam wraak en won met Feyenoord in 1984 de dubbel. Titel en beker (!) en miste bijna geen wedstrijd. Tot zover aanleiding en resultaat. Verder verklap ik geen woord. U moet het boek van Van den Boogaard maar lezen: een genot!
Waar ik me zelf nog steeds over verbaas, is dat er supporters van Feyenoord waren die dat Laatste seizoen geen wedstrijd in de Kuip zijn gaan kijken omdat er een Ajacied speelde. Het werden er natuurlijk steeds minder die zichzelf koppig pijnigden maar toch… Zelf ben ik juist nog nooit zo vaak naar Feyenoord gaan kijken.
Ik ben namelijk voetballiefhebber. In een wereld vol fanaten kennelijk een bijzondere diersoort. Ik ben een geboren Spartaan maar omdat mijn club sinds 1963 niet meer voor de titel speelt, zoek ik elk seizoen welke club het mooiste voetbal speelt en daar word ik dan bij-supporter van. Vaak is dat Ajax, regelmatig PSV, soms een jaartje Twente of AZ en in het seizoen 2016/2017 ineens weer Feyenoord.
Zo word ik bijna elk jaar kampioen. Noem me een hoer dat ik van de een naar de ander wip, maar ik voel me er verdomd senang bij. Dat woord heb ik altijd een keer willen gebruiken. Nee, niet hoer. Senang.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul