Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Guidetti

9 februari 2012

Komende week verschijnt de nieuwe Hard gras met daarin het verhaal ‘De begrafenisondernemer en de Zweedse spits’. In dit keiharde nonfictie-relaas speelt mijn vorige zomer overleden buurvrouw Miep de Bruin een hoofdrol. Een kleine voorpublicatie:

Even later priemde hij in de auto weer met zijn vuist en kneep zijn ogen dicht. ‘Nu heb ik iets voor jou, makker’, zei Herman na een minuutje met fonkelende ogen, ‘van me moeder. Ze zegt dat Feyenoord een Zweedse spits moet halen.’ Miep de Bruin wist dat ik journalist was. In haar oude hoofdje had ook het idee post gevat dat ik invloedrijk was. Ze had me keer op keer gevraagd of Ove Kindvall niet terug kon keren in de Kuip. Volgens Miep was hij nog steeds drie keer beter dan al die prutsers die na hem waren gekomen. ‘Wat?’, riep ik uit, ‘heeft ze er ook bij gezegd wat ie mag kosten?’ Ik raakte een beetje van de kook door al dat metafysische geraaskaal. Bovendien zat ik door zijn penetrante lijflucht constant tegen een graad van misselijkheid aan die bijna ondraaglijk was. Ik nam me voor om de begrafenis zo snel en goed mogelijk te regelen en dan letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van Herman. Daarna moest de sociale zorg het maar van me overnemen.

(…)

Nu zult u vragen: Wat heeft dit alles nu in vredesnaam met voetbal van doen? Dat zal ik u zeggen. Mijn buurvrouw was een fervent Feyenoord-supporter. We zullen nooit weten  hoe groot haar invloed is geweest op de komst van de Zweedse spits John Alberto Guidetti naar de Kuip, maar reken er op dat ze er in haar nopjes mee is! Er blijft ook verdriet hangen. Uitgerekend na haar overlijden is Feyenoord begonnen aan het eerste behoorlijke seizoen sinds mensenheugenis.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul