Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Jaloezie

4 februari 2011

De eenzame weduwe naast ons verhuurde kamers. Tot mijn opwinding werd ze hospita van een Spartaspeler. Bleek het er eentje van het zevende te zijn. Daar had ik niet veel mee. Joop Langhorst stootte echter in een paar maanden tijd door naar het eerste! Hij was getrouwd met Aukje, een Friezin dus.

Bij de hospita was reeds de hoogbegaafde Lammert Gosse Jansma onder de pannen. Met 22 jaar hoogleraar op de Erasmus Universiteit en op zijn 24ste gepromoveerd op een dissertatie over de dopers in de 16de eeuw. En Fries dus.

Hij klikte zo goed met landgenote Aukje dat Joop bijna niet meer de deur uitdurfde. Joop verzon een list. Hij nodigde Lammert en mij op 29-10-1967 uit voor de topwedstrijd tegen het Ajax van Cruijff en Keizer. Het werd 1-0. Nol Heijerman knielde alsof hij God permissie vroeg om te scoren tegen diens zonen en kopte ‘m erin. Sparta-fans bezetten het veld. Op de terugweg vroeg Joop, met wie we meereden, wat Lammert er van had gevonden. Niets, zei de Fries, ik zie hier niets in, maar heb wel lekker in het zonnetje een heel boek uit gelezen. Nooit zag ik een volwassene lulliger kijken.

Joop werd net zo verzot op de cake van zijn hospita als ik. Heb hem nooit verteld dat zij die maakte van de eendeneieren, die ze vond aan de slootkant. Dat had ie niet getrokken… 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul