Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kogel zoekt man

21 januari 2014

Er was iets gebeurd in een chiringuito, een stuk verderop in Bocagrande, een luxe strook wijk aan de kustlijn van Cartagena de India. De kerel naast me aan de bar van de strandtent begreep ineens wat ie net had gezien: iemand op een brommer met een hevig bloedende vent achterop, die hij met één hand op zijn plek hield terwijl hij uit alle macht probeerde te sturen.

“Zo die moet sterk zijn…,” reageerde ik vol ontzag.

“Nogal!”

De volgende dag las ik in de plaatselijke krant wat er aan de hand was. Twee broers kwamen even langs om verhaal te halen bij een vijand uit het circuit. Een speler van Cartagena stond naast hem. De broers waren fan en één van hen fluisterde in zijn oor dat ie ff een minuutje moest wieberen, beter voor zijn gezondheid… Hij begreep het niet en bleef naast zijn vriend verder dansen. Dansen, coctails drinken, snuiven, copuleren doen ze in het Caribisch gebied van Colombia ook graag midden op de dag. Enfin, de broers maakten met automatische guns een eind aan het feestje. Hun vijand was meteen dood en doorzeefd, de voetballer stierf op weg naar het ziekenhuis. Achter op de brommer.

Ik zag dit alles op mijn netvlies toen ik in de prachtige dichtbundel Bal zoekt man van Sander de Vaan las: “Eén voorzet laat John Harkes niet los/een matige voorzet ook dat nog: te laag, te hard, te gehaast/een bananenbal zonder gevoel/Andrès, verdediger, glijdt er tegenaan/goede timing, resoluut, maar de bal rolt/rolt verkeerd, in het Colombiaanse doel/en ontsluit aldus de hel voor de speler/met de achternaam van een drugsbaron/tien lange dagen, tien nachten lang/tot de kogels – zes/Er is geen einde zonder begin/weet ook John Harkes sindsdien/de man van de jammere voorzet/de bananenbal van niets”

Bal zoekt man ligt nu in de winkel. Doe uzelf een plezier: koopt deze bundel!!! Recept: elke avond twee gedichten voor het slapen gaan. U slaapt als een roos, droomt als een engel en dat u snurkte is volstrekt, voltooid, verleden tijd.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul