Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het leed dat Sparta heet

21 mei 2018

Van Gerard Cox is de oneliner: Feyenoord-supporter ben je niet voor je lol. Nou ja, zijn club speelt tenminste één keer in de achttien jaar voetbal dat het aanzien waard is.
Mensen vragen me hoe het kan dat Sparta er nu alweer er uit vliegt? Het is de som van jarenlang, hardnekkig wanbeleid. In 2002 besloot de clubleiding om in de winterstop alvast de contracten van een aantal spelers op te zeggen. Frank Rijkaard, de trainer die met deze jongens nog een half jaar te gaan had, dacht dat ie gek werd. Sparta degradeerde voor het eerst. De toon was gezet.
Wiljan Vloet kwam langs en kreeg de vrije hand. Kocht en huurde een waslijst aan spelers. Elk jaar weer dacht je dat je het beroerdste Sparta ooit aan het werk zag en steeds vergiste je je. Het kon slechter!
De megalomane Alex Pastoor kwam langs als nieuwe trainer en benoemde zichzelf na een jaar tot technisch directeur. Ook hij trok een waslijst toppers aan. Ik heb er geen vinger achter kunnen krijgen hoe Vloet en Pastoor dat voor elkaar kregen, maar ik vermoed dat ze een postorderbedrijf hebben ingeschakeld.
Opvallendste ‘aanwinst’: ene Paco van Moorsel. Hij is het symbool van het verval van Sparta. Aartslui, traag als stroop en met het overzicht van een blinde dwergpony. Beetje onhandig voor een spelbepaler. Ik heb vanaf 1960 alle Spartanen de revue zien passeren maar dit is onomstotelijk de slechtste speler die ik ooit heb gezien. En dat wil wat zeggen.
Dit seizoen kwam Dick Advocaat ons na de winterstop redden. Ik vond het dapper en even leek het er op dat we de dans ontsprongen. Okay, Advocaat predikte onooglijk angst-voetbal, maar Henk (Fräser) en Henk (van Stee) zouden de club deze zomer van de grond af aan opbouwen.
Even nog Emmen thuis. Moest kunnen… En toen zag ik de opstelling. Paco van Moorsel stond in de basis. Na 60 minuten haalde Advocaat hem naar de kant. Al die tijd hadden we met 10 man gespeeld, waarvan ongeveer de helft motorisch gestoord,
Bedankt Dick. Met Sparta komt het goed maar dankzij jou gaat het nu wel een flinke poos duren.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul