Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

“Rob Jacobs”

11 december 2019

Ik heb in de loop der jaren genoeg spelers met een brancard van het veld gedragen zien worden. Van twee zijn de voorvallen, toevallig allebei bij Feyenoord, me bijgebleven. Toen Gerard van der Kerkhof, de oudere broer van René en Willy, in 1965 naar Sparta kwam, bleek hij zo ongekend snel dat als je het hek opzette hij zo de Kuip was uitgelopen. Maar het hek was dicht en stond in die tijd te dicht op het veld, waardoor Gerard frontaal crashte.
Een jaar eerder gebeurde er iets dat zo mogelijk nog opmerkelijker was. Rob Jacobs – in 1963 (het begin van de glorietijd van Feyenoord – doorgebroken en als dribbelaar een lust voor het oog) kon één ding absoluut niet: koppen. Die bewuste wedstrijd probeerde hij het in een scrimmage-situatie vlakbij het doel voor de eerste en laatste keer en knalde met zijn hoofd tegen de doelpaal en werd zwaar gehavend afgevoerd.
Over Rob Jacobs, de enige hoofdtrainer die zowel bij Excelsior, Sparta als Feyenoord heeft gewerkt, is nu een boek geschreven onder de verrassende titel Rob Jacobs. Dat Rob had uitgever Aart Trees nog weg kunnen laten, want bij Jacobs denkt iedereen aan de leukste trainer van Nederland. Met excuses aan wijlen Bert Jacobs.
Het boek van de Rotterdamse journalist Piet Ocks, met een lach en een traan (de vroege dood van zijn broertje) staat vol mooie avonturen en anekdotes. Eentje die ik nog niet kende gaat over de onderhandelingen met de toenmalige voorzitter van Feyenoord Gerard Kerkum.
Kerkum: “Jeetje, daar schrik ik van. Je zit wel erg hoog in de boom.”
Jacobs: “Nou, dan ga ik toch een takje lager zitten.”
Jacos doet tegenbod. Kerkum, kennelijk nog steeds geschrokken: “Hey Rob, we moeten wel allebei wat water in de wijn doen…”
Jacobs: “Okay president, maar het moet wel naar wijn blijven proeven.”

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul