Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Romario moet naar carnaval

1 oktober 2013

Acht jaar lang (van ‘88 tot ‘96) was Johan Cruijff trainer van FC Barcelona. Aan het eind van die periode kwam Romario de Souza Faria langs. Johan was vertederd door de eerlijkheid van de Braziliaan.

“Mister, ik hou nu eenmaal meer van de nacht dan van de dag,” had de spits geantwoord op Cruijffs vraag waarom hij op de trainingen altijd zo moe was. Nou ja, dacht Cruijff, die jongen is geheelonthouder, dus wat zal het mij een zorg zijn dat ie tot ‘s ochtends vroeg in de disco hangt, ietwat sloom naar de training komt en daarna tot een uur of acht ‘s avonds gaat slapen…?

Op een maandag in februari 1994 (in Romario’s eerste seizoen, van de twee) begon het.

“Mister, ik moet naar Rio, ik moet naar carnaval.”

“Echt niet”, zei Cruijff, “dat gaat niet gebeuren.”

Volgende dag. “Mister, Romario móet naar carnaval!”

Als Romario boos werd, pleegde hij in de derde persoon enkelvoud te gaan spreken. Op de toon van de gebiedende wijs.

Zo ging het door tot de zaterdagochtendtraining. “Mister, Romario  móóéétt naar carnaval!!!”

Okay, zei Cruijff, als jij er morgen twee inlegt mag je. Barcelona moest (en ging weer) kampioen worden en speelde een sleutelwedstrijd. Het duel begon zoals gebruikelijk om 5 uur. Een kwartier later had Romario er twee gescoord. Terwijl hij terugliep naar de middencirkel maakte hij het draaiende gebaar met twee wijsvingers ten teken dat ie gewisseld wilde worden. Cruijff maakte op de bank een afwerend gebaar.

Direct kwam Romario naderbij. “Mister, alsjeblieft, mijn vlucht gaat over een half uur. U heeft het beloofd!”

Niet te geloven, besefte Cruijff verbijsterd, die kleine dropstaaf had gewoon die reis al geboekt! Hij liet hem nog een minuut of tien lijden en haalde hem toen naar de kant. Zo kon het gebeuren dat een speler in een streep naar binnen spurtte en in zijn voetbalplunje – tijd om te verkleden was er niet – in de taxi verdween, die met draaiende motor binnen de hekken van Nou Camp stond te wachten. Pfff, blies Romario stoom af, dat was een narrow escape…

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul