Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Verstand van voetbal

12 november 2012

Kijk op voetbal is een rekbaar begrip en is zeker niet synoniem aan verstand van voetbal. Zeker niet zou ik haast zeggen. Tv-persoonlijkheid Johan Derksen heeft een imposante kennis van voetbal maar heeft er tegelijkertijd weinig kaas van gegeten.

Dat vraagt om uitleg. Er zijn weinig journalisten die zo geweldig over voetbal kunnen schrijven als Derksen. Hij is goed geïnformeerd. Vooral als hij zich buigt over Engels voetbal, zijn grote liefde, lijkt elk verhaal van zijn hand wel een jongensboek. Zo gauw hij, in zijn blad VI of op tv, echter zijn mening over voetbaltechnische zaken moet geven, gaat het mis. Begin jaren tachtig werd hij naar Toulon gestuurd waar Jong Oranje een internationaal toernooi speelde. Derksen maakte de grond gelijk met die lichting. Alleen Marco van Basten zou met wat geluk kunnen uitgroeien tot een aardige eredivisiespeler, maar met de rest kon je de oorlog niet winnen. In 1988 werden Van Basten en zijn makkers in Toulon (Gullit, Wouters, de Koemannetjes, Rijkaard, Kieft, Vanenburg) Europees kampioen. De meesten speelden toen al bij grote clubs in het buitenland.

Er zijn mensen die om minder nooit meer hun mening durven geven, maar Derksen gaat nu al ruim dertig jaar onverminderd onstuimig door. Dat kunnen echte voetbalkenners belachelijk vinden. In mijn ogen blijft de oud-eerstedivisiespeler stijgen in aanzien. Ik vind Johan Derksen dapper. Met zo weinig woorden er toch zo vaak naast zitten. Ik geef het je te doen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul