Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voltooid verleden tijd

19 december 2014

Het is kersttijd. Het hele jaar leef ik hardnekkig in het nu. De dag van morgen zal me een zorg zijn. De dag van gisteren al helemaal. Maar met kerst denk ik altijd uitgebreid in de voltooid verleden tijd van de doden.
Aan één bekende denk ik deze kerst voor de tiende keer in successie. Hij overleed in maart 2005 na een mislukte hartoperatie. Ik heb het over de beroemdste Marinus Jacobus Hendricus van Nederland of wel Rinus Michels. Getalenteerd basketballer en zwemmer. Minder begaafd, maar enthousiast operazanger. En ooit gevreesd midvoor van Ajax en later berucht voetbaltrainer. Een man met nevelen omhuld.
Velen die met hem te maken hadden vonden het een nare, norse, meedogenloze man. Volgens de altijd even onpartijdige, volslagen onafhankelijke voetbalprofessor Johan Derksen naaide hij Johan Cruijff zijn leven lang oren aan. Als hotemetoot bij de KNVB stak Michels er een stokje voor dat Cruijff op basis van genialiteit zijn trainersdiploma kreeg en in 1990 voorkwam hij dat Cruijff met Oranje wereldkampioen werd in Italië. Bibberend bij de gedachte dat dan zijn eigen in 1988 behaalde EK-titel enigszins zou verbleken.
Ik vond Michels een jofele peer. Nadat ik hem een aantal maal tegen vergoeding voor tv-programma’s had kunnen charteren kwam het een keer voor dat ie het gratis en voor niets moest doen. “Oh, poeh-poeh-poeh-poeh”, bromde Michels in dat houthakkerstaaltje van ‘m, “dus-het-wordt-weer-zo’n-flesje-wijn-interview… Mooi-is-dat-en-hoe-laat-moet-dat dan-gebeuren-beste-man?”
Toen mijn held in 1999 door de Fifa werd uitgeroepen tot beste coach van de twintigste eeuw sprong ik een gat in de lucht. Gelukkig heeft Johan Derksen meer verstand van voetbal. 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul