Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

‘In zekere zin ben ik onsterfelijk…’

24 maart 2016

Nieuws over zijn ziekte druppelde de laatste drie maanden mondjesmaat door. Het ging beter, zo werd er een paar weken geleden opeens gezegd en iedereen geloofde het. In werkelijkheid begon Johan Cruijff aan een van zijn laatste schijnbewegingen. Misschien wel de mooiste. Met zijn verhaal over die goede bloedwaarden waarin de longkanker zou zijn weggevaagd. Zijn zakenpartner en vriend Ferenc van der Vlies hielp me uit de droom, toen ik er naar vroeg, en uiteraard hield ik mijn mond: ‘Johan wil met opgeheven hoofd deze wereld verlaten.’ In zekere zin was Johan Cruijff onsterfelijk, moedig en stoer.

Ooit maakte ik iets docu-achtig met mijn held over die penalty in twëen met Jesper Olsen. Ik had de oude opnamen dertig keer herhaald en tevergeefs geprobeerd om lip te lezen. Scheidsrechter Manuel liep snel achter Cruijff aan en begon fel op hem in te spreken. ‘Die man werd gek’, lachte Johan, ‘hij kende die regel niet en raakte helemaal in paniek. Of ik het zeker wist? Hij zou me elke volgende wedstrijd kapot maken als ik hem in de maling nam.’

‘In zekere zin ben ik onsterfelijk.’ Het waren zijn eigen woorden. In zekere zin was Johan Cruijff onsterfelijk virtuoos aan de bal, in taal, gebaar en in vrij en zonderling denken. In die absolute zin van onsterfelijkheid is en blijft hij onze held. In zekere zin letterlijk onsterfelijk. 

 

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Leo Verheul

Lees alle blogs van Leo Verheul >

Leo Verheul