Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

1933

28 oktober 2014

In een ladenkast vond ik een foto van mijn grootvader. Klaas Klosse, geboren op 18 februari 1907. Klaas Klosse; een naam uit een baggerroman van K. Norel.

Op die foto is mijn grootvader, staand tweede van links, voetballer van U.S.V. uit Den Hulst. In een verticaal gestreept voetbalshirt met drie knoopjes. Zijn donkere voetbalbroek heeft hij hoog opgetrokken. Hij is 26 op deze foto.

Hij staat er trots bij, Klaas Klosse, en dat mag ook wel, want U.S.V. is kampioen geworden. Onder de foto, van W.J. Voerman uit Zwolle, staat: V.V. U.S.V. Den Hulst. Ongeslagen kampioen 1e Klasse N.C.V.B. seizoen 1932-33.

Mijn grootvader was stopperspil. Hij heerste in de lucht, maar had geen bijnaam. Jammer. Tegen De Zweef scoorde hij vanaf dertig meter. Met zijn granieten voorhoofd.

Op een site vond ik de eindstand van de Noord Centrale Voetbal Bond 1e Klasse B seizoen 1932-1933 (helaas niet de uitslagen). U.S.V werd kampioen met één punt voorsprong op Willemsoord. M.S.C. 3 uit Meppel werd laatste, met twee punten.

Twaalf mannen zien we op de foto. Twaalf mannen van wie er hoogstwaarschijnlijk niemand meer leeft, al zien we drie heel jonge jongens. Mijn grootvader is al 27 jaar dood. De foto kwam pas na zijn overlijden tevoorschijn. Ik heb hem nooit naar zijn voetballeven kunnen vragen.

1933 is een abstract jaar. Ik had graag de kampioenswedstrijd van U.S.V. gezien, maar ik kan me er niets bij voorstellen.

Hitler kwam aan de macht.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll