Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Bene

27 februari 2018

Gisteren twaalf jaar geleden stierf in Boedapest Ferenc Bene. Ik kwam zijn naam tegen op de lijst van personen die op 26 februari zijn overleden. Bene staat tussen de Azteekse keizer Cuauhtemoc, de Finse schaatser Julius Skutnabb (hij won goud op de tien kilometer op de Olympische Winterspelen van 1924 in Chamonix) en de Amerikaanse drummer Buddy Miles.
Ik kende Ferenc Bene niet, maar vandaag graaf ik hem op uit de vergetelheid. Bene (1944-2006) was een veel scorende voorhoedespeler van Újpesti Dózsa. Daar zijn er meer van geweest, zoals Auer, Zsengellér en Fazekas. Daar zijn ook verhalen over te vertellen, maar dat is voor later.
Wat Bene speciaal maakt zijn de beelden van het WK van 1966, waar hij met het Hongaarse elftal op 15 juli in Liverpool tegen Brazilië speelde. Brazilië met Gerson en Garrincha. Zonder Pele, want die was in de eerste wedrtijd tegen Bulgarije helemaal lens geschopt en zat geblesseerd op de reservebank. 
Op Goodison Park scoorde Ferenc Bene al na drie minuten de 1-0. Na een schitterende actie waarbij hij eerst Altair zo dolde dat deze omviel, daarna de Braziliaanse aanvoerder Bellini het bos in stuurde, tegelijkertijd met doelman Gilmar, om vervolgens de bal laag in de hoek te schieten.
Een Braziliaans doelpunt van een Hongaarse spits. Kijk er naar op youtube, en Ferenc Bene zal weer even voortleven.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll