Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De corner

15 februari 2013

Vroeger … (neehee!, niet weer over vroeger) Vroeger dus, toen ik nog voetbalde (opa) was het heel duidelijk. Bij een corner pakte je een man.

De aanvoerder stond bij de tweede paal hysterisch te schreeuwen en te wijzen tot je een man had opgezocht. “D’r tegenaan! D’r tegenaan” krijste hij dan ook nog, tegen het hyperventileren aan. Hij hield pas zijn mond als iedereen een man had, en daar gezellig tegenaan schurkte.
Ik wil niet opscheppen (doe dat dan niet!), maar ik geloof niet dat iemand met mij aan zijn zijde ooit uit een corner heeft gescoord (verdringing).
Een tegenstander die scoorde uit een hoekschop was een vernedering. Dat was gewoon gratis een doelpunt weggeven. Dat mocht nooit gebeuren. Nooit. (De man die dat liet gebeuren stond de volgende wedstrijd geheid reserve.)
Ik was heel goed in vasthouden. Even een rukje aan het shirt. Knijpen. Heb zelfs wel eens iemand de broek van zijn kont getrokken toen hij een bal dreigde in te koppen (er zat een vieze, natte zakdoek in zijn achterzakje). Ben ook wel eens in mijn ballen geknepen, maar dat was niet heel erg, want dan had mijn tegenstander niet echt oog voor de bal. En kon hij niet scoren.
Een vrije man in de zestien was op een gegeven moment net zo zeldzaam als een toeschouwer bij onze wedstrijden.
Dus ben ik altijd weer verbaasd dat op het hoogste niveau iemand de bal uit een corner ongehinderd en vrij kan inkoppen. Zoals Mats Hummels van Dortmund woensdagavond tegen Shakhtar Donetsk deed.
Er hing niemand aan zijn arm. Hij werd niet geduwd. Hij had de broek nog om zijn billen zitten. Hoe is het toch mogelijk? (Ik zie onze aanvoerder lijkbleek met zijn rug tegen de paal zitten, wezenloos voor zich uit starend en onverstaanbare woordjes mompelend.)
Ik weet nog goed …, ach, laat ook maar.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll