Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Geheim wapen

5 februari 2015

Gisteren las ik een mooie zin in de krant: ‘Sterspeler Javier Balbao is één van de geheime wapens van het kleine Equatoriaal Guinea.’ Als de tegenstanders van Equaroriaal Guinea het maar niet lezen, want dan is Javier Balbao alleen nog maar een van de elf spelers.

Het mooie van geheime wapens is natuurlijk dat ‘geheime’. Meestal is het ook eenmalig. Een speler die twee keer vanaf veertig meter de bal in de kruising jaagt. Of een speler die een nieuwe truc heeft en die een keer of tien laat zien en veel kansen creëert. Daarna is het geen geheim meer en wordt afweergeschut het veld op gereden.

In geen van de elftallen waarin ik heb gespeeld was sprake van een geheim wapen. Wij studeerden ingewikkelde vrije trappen in, en ingenieuze hoekschoppen. Daar kwam uiteraard niets van terecht, maar schitterende mislukkingen waren het wel.

Wij hadden Gans Hofman, die alleen maar heel hard kon lopen, en Berend Wissink, die vaak ‘boe!’ riep als een tegenstander de bal wilde aannemen. In 1983 hadden we een ongelofelijke pingeldoos in ons elftal die na twee wedstrijden van ons werd afgepakt en bij de A-selectie werd gehaald.

Ooit (de koude oorlog woedde nog hevig) speelden we in Megchelen tegen Sportvereniging Gedeon Garde. Met een spichtige roodharige jongen. Die we lieten lopen omdat hij geen kwaad kon. Hij had ook een hazenlip (of verzin ik dit om het verhaal mooier te maken?). Het werd 5-5 en die rooie kopte vijf keer de bal in het doel.

Ik heb eens gedroomd dat ik het geheime wapen was. Ik gaf voorzetten op mezelf die ik er dan allemaal schitterend in schoot. Na rust stond er een bottenbreker op me. Ook een geheim wapen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll