Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Koeznetsov & Garrincha

20 januari 2011

Wie denkt er nog wel eens aan Boris Dmitrijevitsj Koeznetsov? Linksback van Dynamo Moskou. Hij was 29 toen hij op 15 juni 1958 in het Nya Ullevi in Gothenburg tegenover Garrincha stond. Brazilië–Sovjet-Unie. Garrincha speelde zijn eerste wedstrijd op een WK. Garrincha, de man met de onmogelijke benen (links een (korter) o-been, rechts een x-been). De rechtsbuiten aller rechtsbuitens. Je wist als verdediger dat hij buitenom ging en toch passeerde hij buitenom.

Garrincha overleed vandaag precies 27 jaar geleden. Uitgevoetbald dronk hij zich kapot. Hij miste het publiek dat van hem genoot. Velen vonden hem beter dan Pelé.

Koeznetsov was de eerste linksback die voor het oog van de wereld helemaal gek werd gespeeld door Garrincha. Toen Koetznetsov, lezen we in August Willemsens De Goddelijke Kanarie, met de Russische ploeg de volgende dag een bezoek bracht aan de Brazilianen, stonden de twee verlegen tegenover elkaar. Tot Koeznetsov op Garrincha afliep, hem met beide armen stevig om zijn middel greep, begon te lachen en riep: “Ik heb hem! Ik heb hem!”

Garrincha is nog niet uit het collectieve geheugen verdwenen. Hij gaf het mooiste interview uit de sportgeschiedenis. Nadat hij Brazilië in 1962 bijna in zijn eentje wereldkampioen had gemaakt, vroegen radioreporters hem om commentaar. “Twee woordjes maar!” Garrincha boog zich voorover en zei: “Dag microfoon.”

Maar op 20 januari denk ik altijd even aan Boris Dmitrijevitsj Koeznetsov. Hij stierf op 3 december 1999.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll