Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Mandekker

23 april 2012

Wat je niet vaak meer ziet in het moderne voetbal: de mandekker. Een speler die de hele wedstrijd op een tegenstander geparkeerd staat. Een prachtig gezicht; de speler die een andere speler continu volgt.

Het is een vorm van kunst. Van ballet. Een baltsdans. De een rent de achter achterna om hem te pakken te krijgen, de ander weert vervolgens af. Het is de opperste vorm van verering; de speler die een mandekker krijgt toegewezen. Statusverhogend. Met afbraakvoetbal heeft dat dus niets te maken.
Ooit werd ik op een zaterdagmiddag op de spits van DWS gezet. Het was heerlijk. Ik volgde mijn man overal. Als hij naar de zijlijn liep om een slok water te nemen, stond ik naast hem te wachten. Ik volgde het spel al lang niet meer. Hij bood me de bidon niet aan. Dat was een goed teken. Soms kneep hij me.
Ik leerde al zijn gebaren kennen; zijn manier van snuiven, hoe hij zijn broekje optrok. Ik zag dat hij zich slecht schoor. Voor een praatje was hij niet in. Hij keek naar me als een koning naar de poepschepper uit de stallen.
Toen de scheidsrechter het eindsignaal floot, liet ik hem los. Mijn Messi draaide zich om. “Jij bent de slechtste voetballer tegen wie ik ooit heb gespeeld,” beet hij me toe. Ik hoorde dat we met 1-0 hadden gewonnen.
Een triest gevoel kwam over me. De relatie was verbroken. Ik zou hem misschien nooit meer zien. Leeg liep ik naar de kleedkamer.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll