Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Nietje

26 maart 2013

Toen Rafael van der Vaart klaar stond om tegen Estland voor Wesley Sneijder in te vallen, dook er aan de zijlijn opeens een man op naast Van der Vaart.

Een man in pak met een pak papier in zijn handen. De man begon driftig de vellen om te slaan en op bepaalde passages te wijzen. De instructies van Louis van Gaal. Nooit eerder zag ik het voetbal zo extreem verdeeld als op dat moment.

De springerige Van der Vaart, aan wie zo duidelijk was te zien dat hij zo ontzettend veel zin had om te voetballen (de wei in te gaan). De man in pak die als een choreograaf wees op hoe Van der Vaart zich in het veld diende te gedragen. Het mooie was dat Van der Vaart totaal niet oplette. Hij wilde vooral lekker voetballen. Blij rende hij het veld in. Onprofessioneel, zal de bondscoach hebben gedacht. De voetballer zal er op zijn aangesproken.

Toch ontroerde de scène me ook. Vanwege het nietje.

Ik zag dat het pak instructiemateriaal bijeen werd gehouden door een nietje. Geen ringband, maar een nietje. Een gewoon, ordinair nietje. (De moordenaar van de paperclip.) Een kwetsbaar nietje, want één fikse windvlaag en de papieren zouden gaan vliegen. Ik zag meteen voor me hoe Louis zelf dat nietje door de papieren had gejast. Met een zwart nietapparaat met daarop die oranje leeuwenkop van de KNVB. De verstoorde blik van de bondscoach toen het apparaat een beetje haperde. De vragen die bij hem opborrelden over de kleur van de nietjes. De memo die nu op de burelen van de KNVB rond gaat. ‘Wie heeft nietapparaten en nietjes besteld zonder mij daarover in te lichten?’ Dat nietje maakte de scène aan de zijlijn draaglijk.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll