Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Sanon & Zoff

21 februari 2011

Vandaag zal Dino Zoff met enige pijn denken aan het getal 1142. Zoveel minuten staat de doelman van het Italiaanse elftal op 15 juni 1974 al onder de lat zonder gepasseerd te zijn. Een verbijsterend record.

En als iemand op dit WK de bal achter hem moet schieten, dan een grootheid als Roberto Rivelino, Gerd Müller, of Johan Cruijff. Dat zal zijn record alleen maar glans geven.
De poulewedstrijden tegen Haïti, Argentinië en Polen wil hij ongeschonden doorkomen.
In de rust van de eerste wedstrijd, tegen Haïti, is hij nog de onpasseerbare. In de tweede helft valt Italië aan, maar krijgt een koekje van eigen deeg als Haïti een geweldige counter plaatst.
Zoff, die nog niet heel veel te doen heeft gekregen, ziet tot zijn schrik een Haïtiaan – hij heeft geen benul hoe ze allemaal heten – op hem af komen. Onthutst komt hij zijn doel uit, en wordt vervolgens kinderlijk eenvoudig omspeeld. De Haïtiaan schuift de bal in het doel, en Zoff buigt zijn hoofd.
De doelpuntenmaker heet Emmanuel Sanon, en hij komt uit voor Don Bosco uit Petionville. Hij heeft Haïti op de kaart gezet en krijgt een auto van dictator Papa Doc. Sanon verdiende een transfer naar Beerschot, en werd in 1999 uitgeroepen tot Haïtiaans sportman van de eeuw.
Vandaag is het drie jaar geleden dat Emmanuel Sanon overleed. Hij werd de Zwarte Cruijff genoemd. Misschien dat dat de pijn bij Dino Zoff iets verzacht.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll