Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Tokio

16 maart 2015

Verweesd, dat was het gevoel toen ik vorige week een paar keer met de bus door de metropool Tokio reed. (Dertien miljoen inwoners!) Je kijkt je ogen uit in die stad, maar ik miste iets, al wist ik niet precies wat.
Pas na een dag of wat begon het te dagen. Ik had nog geen bal gezien. Een voetbal, bedoel ik.
Wel grote kooien, afgesloten met enorme netten. Dat bleken honkbalkooien te zijn, bedoeld voor batting-practice. Zoals wij voetbalpleintjes hebben, hebben zij honkbalkooien. Japan is een honkballand. Voetbal kwam pas laat in het leven van de Japanner. Dé club van Tokio is Yomiuri Giants, dat honkbalt in het Tokyo Dome. Waar ook alle grote popsterren optraden, maar nog nooit een voetbalploeg. De twee voetbalploegen van Tokio, FC Tokyo en Tokyo Verdy, zijn geen topteams en spelen in kleinere stadions. (De topclubs komen uit Kashima, Hiroshima, Yokohama. De enige andere grote wereldhoofdstad zonder topclub is Berlijn.)
Geen teken van voetbal dus in Tokio dus. Een erg vreemde gewaarwording. Op mijn laatste dag in Tokio, op weg naar het prachtige Museum of Contemporary Art, wachtend voor een stoplicht, keek ik naar rechts. Ik veerde op. Aan een paal hing een wat verweerd vaantje met verbleekte kleuren, die van FC Barcelona. Niet mijn club, maar ik glimlachte toch bij het zien van de portretten van Messi en Neymar. Ik was niet meer alleen in die immense stad. Een scheur in het vaantje bereikte bijna de knie van de Argentijn.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Maarten Moll

Lees alle blogs van Maarten Moll >

Maarten Moll