Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Supporters

16 augustus 2017

Het vrouwenvoetbal was een feest. En veel mensen houden niet van feest. Daarom werd er naast gejuicht ook veel geklaagd: vooral over de holadiejeestemming op de tribune. Een stemming die veel deed denken aan de hysterie rond het mannen oranjeteam, waar ook altijd zo’n hoempa hoempa-sfeer hangt. Waar men oranje is van top tot teen, met pruiken en klompen op het hoofd en de wave wordt ingezet niet als reactie op het veldspel of ter aanmoediging maar gewoon voor de gezelligheid. Die sfeer is onze oranje-sfeer, onze Holland Heineken House-gekte en je houdt ervan of je haat het. 

De sceptici zagen deze overeenkomst niet en ze gingen eraan voorbij dat deze vrouwen niet voor niets zo omarmd werden. Buiten dat het een bijzondere prestatie is: Europees kampioen worden! Fuck ya! Dat is in welke sport dan ook reden tot blijdschap. Als Nederland Goud, Zilver en Brons wint op 1 onderdeel in het schaatsen dan jubelen we ook. En het was ook echt een verrassing: op dit toernooi begon Nederland niet eens als favoriet. Men hoopte door de groepsfase heen te komen. 
Maar dit team was mede zo populair omdat iedereen zo normaal was. Geen gedoe en gelek. Geen kabels. Geen chagrijnige vedettes op de bank. Geen uiterlijk vertoon. Geen gejank om gele kaarten, geen gerol na een schop, geen stervende zwanen. Geen gepoch. Het draaide alleen om de bal en alleen om de winst.

Was de aandacht misschien weer onevenredig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de aandacht voor hockey en handbal? Ja misschien, al is dat een andere discussie, maar deze volksliefde is ook zo duidelijk een tegenreactie geweest. Men was er zo aan toe. Men verlangt naar voetbal dat puur is. 

Daarom schelden Ajax-supporters nu ook zo op Sanchez. Ze vinden hem een natte wind.
Ik voorspel dat de supporters dit seizoen nog minder geduld zullen hebben met verwend meisjesgedrag op de voetbalvelden. We willen weer echte mannen zien die houden van het spel. Zoals we zagen op het EK-vrouwen.

(Nog een voorzichtige voorspelling: de 21e eeuw wordt a woman’s century. Kijken wie er aan haakt.)

 

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Maria Beurden

Lees alle blogs van Maria Beurden >

Maria Beurden