Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kopie van Jari

29 april 2016

Mijn hoogzwangere vriendin en ik hangen op de bank. DWDD staat op, Jari Litmanen is te gast. Er komen goals voorbij. Ik zie Jari juichen en even ben ik niet bijna-vader, maar weer tien jaar oud. ‘Litmanen was in die tijd heel erg goed,’ vertel ik mijn vriendin. ‘Zoals Messi nu?’ vraagt ze.

‘Nee, hij was meer een…’ Ik haper, met wie moet je Litmanen vergelijken? Ik houd het maar op: ‘Hij was anders dan Messi.’

‘s Avonds na de voetbaltraining gooi ik mijn dilemma op de biertafel: welke hedendaagse topvoetballer lijkt op Jari Litmanen? De 1992-generatie zwijgt. De aanvoerder van het tweede, een ’84-er, noemt Iniesta. ‘Teamspeler, geweldige passer, introvert.’ Zit wat in. Maar voor de counter van de overzijde valt ook veel te zeggen: ‘Litmanen speelde dichter bij de spits en scoorde veel vaker.’ De naam van Özil valt, maar die wordt meteen afgeschoten. ‘Thomas Müller,’ probeer ik. ‘Geen spits, stoïcijns, scoort veel, man met diepgang.’ Een terechtwijzing volgt: ‘Alles aan Litmanen was mooi, dat wat die Duitser doet, ziet er niet uit.’

Als barman Arend de glazen om half twaalf voor de laatste keer vult, zijn we er nog niet uit. Al bomen we door tot morgenvroeg, een kopie van Jari bestaat niet. De volgende ochtend hoor ik Louis van Gaal op de radio ongeveer hetzelfde zeggen. Messi en Litmanen hebben dus wel wat gemeen. Ze zijn allebei uniek.  

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Martijn Reinink

Lees alle blogs van Martijn Reinink >

Martijn Reinink