Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Van Gaal is een nul

21 mei 2015

Acht jaar oud was ik toen Ajax onder Louis van Gaal de Champions League won. Dat is 24 mei aanstaande precies twintig jaar geleden. Een mooi moment om het geheim te onthullen dat schuil gaat achter mijn gave om rekening- en telefoonnummers te onthouden. Een en ander houdt namelijk verband met elkaar.

Van Gaal sprak in de tijd dat ik verslingerd raakte aan het voetbalspel niet over spelers maar over nummers. Nog altijd weet elke voetballer, zelfs in de krochten van het amateurvoetbal, waar in het veld hij zo ongeveer moet gaan staan als de trainer zegt dat hij op 8 of op 10 speelt.

Ronald de Boer stond bij de aftrap van de CL-finale in ’95 in de spits met rugnummer 9. Ik herinner me hem vooral als een 6. Invaller Kluivert draaide zijn shirt met nummer 15 achterstevoren na zijn winnende goal. Voor mij is hij de 9. Maar dit terzijde.

Laat ik mijn geheim openbaren aan de hand van een voorbeeld. Ik typ willekeurig acht cijfers: 37141120. Vervolgens imagineer ik – om met Van Gaal te spreken – een Ajax-combinatie om deze reeks te onthouden: Blind passt naar Finidi, die terugspeelt op Van der Sar. De keeper geeft mee aan Rijkaard, die op zijn beurt Overmars lanceert. Die zet voor op de mee opgekomen Reiziger. De back scoort en Van Gaal juicht. Zo’n aanval vergeet je niet.   

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Martijn Reinink

Lees alle blogs van Martijn Reinink >

Martijn Reinink