Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

RKAVIC

21 juli 2011

Rooms Katholieke Amsterdamse Voetbalvereniging Ignatius College, dat is RKAVIC. Een Amsterdamse voetbalclub waarvan de velden in Amstelveen liggen. Als de naam van die club in de krant staat, af en toe in Het Parool, zie ik mijn vader op de schouders van supporters in een door duizenden toeschouwers omzoomd veld.

RKAVIC werd kampioen van de eerste amateurklasse en mijn vader was een sterspeler. Trainer was de beroemde oud-Ajacied Harry Pelser. Allemaal eind jaren vijftig.
Het is mijn lievelingsfoto van mijn vader, die overigens Jacques heet. Hoe vaak sloeg ik als kind het dikke boek met krantenknipsels niet open om er liggend op mijn buik nog maar eens naar te kijken? Andere spelers: (uit mijn hoofd) Harry Storm, Karel Vesters, Jan Fontijn, Jacques Beentjes, Ton Verbaken, Ed Schut.
RKAVIC, “het is een liefkozing der lippen gebleven, je naam te zeggen als ik eenzaam ben”, zou ik de dichter willen nazeggen. Nooit was ik trotser op mijn vader dan op die foto, en hij denk ik nooit gelukkiger.
Waarom vertel ik dit? Gisteren las ik een interview met de ouders van Michael Koomen in NRC Handelsblad. Michael was met zijn voetbalelftal kampioen geworden en was bij een schermutseling tussen de feestende spelers en de politie ’s nachts in Amsterdam doodgeschoten. Het elftal was het vierde van RKAVIC, de club van mijn vader.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Matthijs van Nieuwkerk

Lees alle blogs van Matthijs van Nieuwkerk >

Matthijs van Nieuwkerk