Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voetbalquiz

4 oktober 2011

Ik ben weer vragen aan het maken voor de jaarlijkse Grote Voetbalquiz, die ik samen met Youp van ’t Hek organiseer. Ik zal er de afgelopen twaalf jaar al zo’n zevenhonderd gemaakt hebben. Het wordt dus moeilijker.

En korte vragen mogen niet. Dus niet: Wie scoorde het eerste Braziliaanse doelpunt in de WK-finale van 1970? (Bovendien te makkelijk) Scheidsrechtervragen mogen ook niet, en we vragen nooit naar jaartallen. Een goede quiz-vraag is als een verhaaltje.
En ik schrijf dit nu omdat ik vandaag een nieuw type vraag heb ontdekt. Bladerend door de dikke WK-encyclopedie van L’Equipe, zie ik dat in de finale van 1966 in de basis van Engeland drie spelers staan opgesteld wiens achternaam begint met een C.
Dus de vraag (klein verhaaltje) luidt: De WK-finale van 1966 is uiteraard de wedstrijd van Geoff Hurst, hij scoorde drie keer in een wedstrijd die door Engeland met 4-2 werd gewonnen van Duitsland. Op Wembley. Met misschien wel het meest besproken WK doelpunt ooit, de bal van Hurst onderkant lat, stuitend op de doellijn? Of erover? De scheidsrechter kende ‘m toe. Maar dat weten we allemaal wel. De vraag is: In de basis bij Engeland staan drie spelers wiens achternaam begint met een C. Ik geef er twee weg: De broers Bobby en Jack Charlton. Wie is de derde C?

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Matthijs van Nieuwkerk

Lees alle blogs van Matthijs van Nieuwkerk >

Matthijs van Nieuwkerk