Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Clyde Best en de ziel van Feyenoord

24 februari 2012

Iemand stuurde mij een You Tube filmpje over racisme in het voetbal. Het kwam van CNN. Ze interviewden een predikant van een baptistenkerk in Mississippi. Tenminste, dat dacht ik. Bij nadere bestudering bleek het om Clyde Best te gaan, oud-spits van Feyenoord.

Hij was zo goed als onherkenbaar. Clyde Best, ooit een ruig bebaarde aanvaller, was nu een kale, dikke man, zo dik dat hij bijna niet meer in beeld paste. Toch was het goed hem terug te zien.
De status van een topclub laat zich gemakkelijk vangen in koele cijfers en statistieken, in prijzenkasten zo groot als winkeletalages en in een rits sterren op de borst. Maar de ziel van een club niet. Die is vaak alleen terug te vinden in een korte flits, in een moment zó karakteristiek dat het een hele mentaliteit in zich draagt. Bij Ajax zou ik zeggen: Gerrie Mühren die rustig een balletje hooghoudt in Bernabeau. Maar bij Feyenoord: de aankomst van Clyde Best in Rotterdam, de stad waar al wekenlang allerlei wilde geruchten over de identiteit van de nieuwe aankoop de ronde deden. Dat is voor mij de ziel van Feyenoord: Op George Best hopen, maar uiteindelijk Clyde Best krijgen, en daar dan zelf heel hard om kunnen lachen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Michel van Egmond