Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De Hollandse School in Dresden

26 mei 2011

In het najaar van 2008 zat ik in de voormalige DDR tegenover Dynamo Dresden-trainer Ruud Kaiser. Hij zuchtte. ‘Ze denken hier geloof ik dat ik ti-ta-tovenaar ben’, zei hij.

Dynamo Dresden, ooit een grootmacht in de Oostduitse Oberliga, was een troosteloos gezelschap, bungelend aan de staart van de derde Bundesliga. Kaiser moest daar verandering in brengen, maar veel succes had hij nog niet. Er werd veel verloren. De pers zat hem op z’n nek, net als de rechts-extremistische supporters. Na de wedstrijd tegen Paderborn (3-0 verlies) hadden ze het trainingsveld voorzien van een macabere decoratie: elf witte kruizen. In 4-4-2 formatie waren die ’s nachts in de grond geplant, als stille aanklacht tegen het falende elftal. Maar verder had Kaiser het prima naar zijn zin. Hij woonde met zijn vrouw Marina en hun twee raskatten van elk zeven kilo in een Jugenstilhuis aan de rand van het centrum, waar op zolder een oude Stasi-officier huisde die doof en blind was. Maar een jaar later was Kaiser alweer ontslagen. Het bestuur van Dynamo Dresden eiste promotie en had weinig geduld: een dodelijke combinatie voor een trainer.
Gisteren, op de Altmarkt, werd alsnog der Aufstieg gevierd. In de fanshop waren speciale t-shirts te koop. ‘Wir sind wieder da!!!, stond er op. Ik dacht intussen even terug aan Ruud Kaiser. ‘Die dingen stonden nog verkeerd opgesteld ook’, zei hij destijds boven een bord kastanjesoep in restaurant Coselpalais, toen ik de kruizen ter sprake bracht. ‘Ik speel helemaal geen 4-4-2. Ik geloof in de Hollandse school: drie spitsen.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Michel van Egmond