Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Een medaille voor syfilis

5 augustus 2011

Het was woensdag. Ik luisterde naar een oud radio interview met Rijk de Gooijer. Halverwege het tweede uur begon Rijk te vertellen over de oorlog.

Hoe ze hem als soldaat van het Amerikaanse leger dwars door zijn buik hadden geschoten. Wat hij had gevoeld toen hij samen met de Engelsen Bergen-Belsen bevrijdde en dat hij nog bij de geheime begrafenis van Heinrich Himmler was geweest. Hij had er in het legerhospitaal een Purple Heart voor gekregen. ‘Stelt niks voor, zo’n medaille’, zei Rijk. Ook van het decorum moest de luisteraar zich niet te veel voorstellen. ‘Ze gooiden er gewoon bij iedereen eentje op bed’, zei hij over het insigne dat elke Amerikaanse oorlogsgewonde toekomt. ‘Die kerel naast me kreeg er ook gewoon eentje, en die lag er vanwege syfilis.’
Het gesprek duurde vijf uur. Dat was vijftien uur te kort.
Toen het laatste woord gesproken was, zette ik de computer aan. Op een filmpje zag je Gregory van der Wiel, na afloop van de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Hij had zijn verliezermedaille in zijn hand en wilde daar zo snel mogelijk vanaf. Nog voordat hij het bordes was afgestapt, had hij zijn medaille al weggegeven aan een verbaasd jongetje op de tribune. Toen moest ik toch weer even aan Rijk de Gooijer denken en ook een beetje aan de man met syfilis.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Michel van Egmond