Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Eland

28 december 2011

Sommige voetballers worden wereldberoemd vanwege een bebloede tulband (Butcher), anderen dankzij een doelpunt (Madjer), een strafschop (Versfeld) of een doodschop (Goicoechea). Maar Sven Grondalen werd beroemd vanwege een eland.

Sven Grondalen speelde in de jaren zeventig en tachtig voor de nationale ploeg van Noorwegen. Een stillist was hij niet. Meer een menselijke gehaktmolen. Na zijn loopbaan werkte hij in Trondheim als ingenieur. Daar belde ik hem een keer op. Voor een menselijke gehaktmolen had Grondalen een vriendelijke stem, zacht en met zo’n accent dat je vroeg of laat aan die kok in de Muppet Show deed denken. Hij vertelde over zijn avontuur met de eland. Dat hij op een avond was gaan joggen in het bos. Dat hij daar wel iets bruins had zien liggen, maar dat hij zich pas realiseerde dat het een eland was toen hij er al bijna over was gestruikeld. En dat de eland toen kwaad werd. ‘Hij wilde me schoppen’, zei Grondalen door de telefoon, ‘Ik ben snel op de grond gaan liggen en heb me toen van een heuvel laten rollen. Maar daarbij ben ik geblesseerd geraakt. Het kostte me de interland tegen Finland.’
Grondalen stopte in 1984 met voetballen. Toch vertelde hij dat zijn naam nog elk jaar wel ergens opdook, meestal in krantenberichtjes over bizarre sportblessures of bij voetbalquizzen in het land.
Vanavond wordt in Maassluis het Nederland Kampioenschap Voetbalquiz gehouden. Ik doe ook mee, hoewel ik mezelf bij voorbaat kansloos acht. Mijn enige hoop: een vraag over een Noorse voetballer en een eland.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Michel van Egmond