Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Huilen om Zico

1 september 2011

Je zou het in al het transfergeweld bijna over het hoofd zien, maar Irak heeft gelukkig ook weer een nieuwe bondscoach. Het is Zico, de beroemde Braziliaan. Op een foto in de krant liep hij al ergens in zijn nieuwe trainingspak en met gebogen hoofd over een zanderig veld. Hij maakte een eenzame indruk.

In de suite van het Park Hotel in Rotterdam zaten we ooit op rechte stoelen tegenover elkaar, Zico en ik. Tussen ons in zat Leonardo dos Santos, oud-voetballer van FC Groningen en Feyenoord. Hij speelde voor tolk. Behalve het hoognodige, zei Leonardo niet veel. Hij bevond zich nog in de verdovende fase van iemand die plotseling tegenover zijn jeugdidool zit.
Zico en ik voerden een lang maar warrig gesprek. Aan het einde daarvan moest Zico plassen. Hij maakte toen ook al zo’n eenzame indruk, de vriendelijke wereldster in zijn veel te grote suite. Terwijl we hem in de pot hoorden kletteren, adviseerde ik Leonardo daarom zijn jeugdidool bij hem thuis uit te nodigen. Eerst keek hij me aan of ik gek geworden was, maar op het einde van de middag zag ik hem Zico toch een papiertje in zijn hand frommelen. Nog diezelfde avond ging in een flat op het Rotterdamse Zuidplein de bel. Toen Leonardo de deur opende, stond Zico op zijn mat. Even was het alsof de poster boven zijn bed tot leven was gekomen. Daarna belde gelijk zijn moeder in Rio de Janeiro. Die begon spontaan te huilen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Michel van Egmond