Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Liefhebber

31 oktober 2012

Het was een mooie dinsdagochtend in Brabant. Aad de Mos was me met zijn klassieke auto komen ophalen. Nu reden we door de omgeving van Eindhoven en spraken over Jan Boskamp. De Mos noemde hem ‘een echte liefhebber.’

‘Hé’, vroeg Aad de Mos halverwege de rit, ‘jij bent toch ook een echte liefhebber?’
Ik knikte. Ik dacht wel dat ik een liefhebber was, ja, al wist ik eigenlijk niet zo goed aan welke criteria je daarvoor precies moest voldoen. Maar gelukkig zou ik daar nog diezelfde middag achter komen.
De Mos stuurde zijn auto behendig richting een veldje aan de rand van de stad. Niemand scheen het te weten, maar deze middag speelde Jong Eindhoven er een wedstrijd. Het leek me persoonlijk niet iets om heel erg opgewonden van te worden, maar daar dacht mijn reisgenoot toch anders over. Handenwrijvend, alsof hij op het punt stond een enorme kerstkalkoen aan te snijden, betrad hij het sportpark. De tribune die we aantroffen was van Madurodam-formaat en toch kon Aad de Mos zich er nu al op verheugen om daar straks te gaan zitten. Maar eerst pakte hij het bescheiden hekje vast dat het veld omzoomde en snoof een paar keer diep. Hij hield zijn neus boven het pas gemaaide gras als een sommelier die een Grand Cru aan het proeven was.
‘Ruik je het?’, zei De Mos.
Ik knikte.
‘Vers gemaaid gras. Lekker hè? De geur van voetbal. Ben ik gek op’
Hij zoog zijn longen nog maar eens vol.
Als ik me niet vergis deed hij er ook zijn ogen even bij dicht.
Toen wist ik het zeker.
Aad de Mos is zelf ook een echte liefhebber.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Michel van Egmond