Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Machiavelli

27 januari 2011

Het zijn natuurlijk oude koeien, maar vanwege de Machiavelliprijs weer actueel. Bert van Marwijk krijgt die prijs omdat hij “als geen ander er in geslaagd is eenheid te creëren, te bewaken en te bewaren.” Van harte, maar ik zag toch met eigen ogen dat het op het WK niet boterde tussen van Persie en Sneijder. Ook al zat ik in een leunstoel op duizenden kilometers afstand.

Van Persie speelde een slecht toernooi, maar was in de oefenwedstrijden nog in bloedvorm geweest. Toen was Wesley er nog niet bij, moest nog bekers winnen. Van Persie had zich vooraf nogal groot gemaakt in de pers: hij wilde in de spits, het werd zijn toernooi. Ook zei hij (bommetje!) een goede klik te hebben met Van der Vaart en Afellay.

Wesley had zo zijn eigen plannen. Als er iemand het mannetje zou worden dan was hij het. En dus kwamen voor Van Persie de ballen niet of niet lekker. Zo kom je als spits nooit in je spel. Sneijder speelde zelf ook zeer matig, maar werd door zijn goals wel het mannetje. Als het niet botert tussen de spits en de aangever wordt het lastig voetballen. Dat probleem zag van Marwijk ook wel (er was het wisselincident), maar hij heeft het niet kunnen of willen veranderen.

Teleurstellend aan Oranje was niet de tactiek of de hardheid, maar het matig presteren van twee van onze grootste sterren. Maar de teamgeest? Die was toch zo fantastisch? Ja, dat was het verhaal naar buiten toe. En de media hebben het braaf geslikt. Die waren in de greep van Machiavelli van Marwijk.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Nico Kroese

Lees alle blogs van Nico Kroese >

Nico Kroese