Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Statisticus Cruyff

26 februari 2013

Billy Bean heeft het honkbal veranderd door op basis van een wetenschappelijke aanpak van het modale Oakland een kampioensploeg te maken. Ook in het voetbal hebben cijfers en statistieken inmiddels hun intrede gedaan via bijvoorbeeld het systeem Prozone. Er wordt dan beweerd dat dit een revolutionaire verandering is. Maar wie goed naar Johan Cruyff heeft geluisterd weet wel beter.

Vaak wordt gedacht dat Johan Cruyff het voetbal op een intuïtieve manier benadert. Maar zijn beroemdste uitspraken zijn juist bewijzen dat hij het voetbal als een statisticus in kaart brengt.

Als je niet schiet kun je niet scoren. Met deze uitspraak heeft Cruyff de basis gelegd voor het verzamelen van statistische gegevens in de voetbalsport.

Als je een goal meer maakt dan de ander win je. Een duidelijk bewijs dat een resultaatgerichte benadering van het spel het niet kan stellen zonder het verzamelen van statistische gegevens

Als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren. Een keerpunt in het cijfermatig denken en het uitgangspunt voor statistisch onderzoek naar percentages balbezit en de consequenties daarvan.

Voetbal is een spel van fouten, wie de minste fouten maakt wint. Niet zomaar een tegeltjeswijsheid, maar de conclusie uit een cijfermatige analyse van duizenden wedstrijden in het profvoetbal.

Als Italianen een kans krijgen maken ze er twee. Het bewijs hiervoor werd geleverd door de bestudering van meer dan veertienhonderd wedstrijden in de Serie A.

In Spanje slaan alle spelers voor het begin een kruisje. Als het werkt zal het dus altijd een gelijkspel worden. Na het verzamelen van vierhonderd enquêteformulieren bleek dat eenentwintig procent van de spelers in de Primera Division niet katholiek is. Alweer had Cruyff gelijk.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Nico Kroese

Lees alle blogs van Nico Kroese >

Nico Kroese