Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Achterstand

11 september 2014

´Hiddink must get his head out of players´ asses, so he can see better.´ Deze heerlijke woorden van Edgar Davids uit 1996 (EK Engeland) zijn altijd blijven hangen aan de kont van de Achterhoeker. Toen deze opnieuw werd aangesteld als bondscoach was mijn eerste gedachte in welke reet of reten hij zijn hoofd ditmaal zou steken.  

Destijds, toen Davids zijn gevleugelde woorden sprak, ging het om de achteringangen van  Danny Blind en de gebroeders De Boer. Hiddink is een trainer die met de heersende winden meewaait. Geef hem een goed idee en hij neemt het van je over. Geef hem een slecht idee en hij neemt het ook van je over. Als je het maar krachtig genoeg uit je achterste ophoest zodat iedereen het kan ruiken.

Hiddink is typisch een coach die van achteruit denkt. Dat is even wennen na de frontale periode die Oranje onder Van Gaal heeft gekend.  Een vanachteruitdenker – het woord zegt het al – zoekt dekking achter de rug of reet van anderen. Vandaaruit gaat hij denken hoe hij het er zo goed mogelijk van af kan brengen. Een vanachteruitdenker is ook een afschuiver. Als het slecht gaat, hebben de anderen het gedaan. Hij komt pas tevoorschijn als er iets te juichen valt. Dan staat hij ineens vooraan. Het zijn de spelers die verliezen, het is de coach die wint.

Blijft de vraag in wiens aars de achterwaartse Achterhoeker deze keer het licht heeft willen zien. Er is zelfs gefluisterd dat het de reet van Jack van Gelder is geweest, een zitvlak waar verder niemand ooit een lijn in heeft kunnen ontdekken. Guus, haal die kop uit de smurrie en ga aan het werk.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése