Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De Duitser in ons

19 januari 2012

Onder Bert van Marwijk zijn we steeds meer als Duitsers gaan spelen. Het idee hier achter is duidelijk. Winnen. Zoek de Duitser in jezelf. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. In ieder mens zit er wel een verschanst. Bij de meeste mensen betreft het een gewone Wehrmachtsoldaat, maar als het even meezit , huist er in je binnenste een heuse SS´er. Die kun je beter bijtijds vinden!

Een Duitser, dat is bekend, vecht zich liever dood dan dat hij zich overgeeft. De historische voorbeelden zijn legio, al ligt het zwaartepunt nog steeds op de periode 1939-1945 (waarin onze oosterburen overigens net geen wereldkampioen werden).

In die zin hebben de Duitsers altijd een voorsprong op ons gehad. De Duitser in jezelf vinden, voor een Duitser is dat een eitje.

De eerste Nederlandse speler die de Duitser in zichzelf vond was niet toevallig een voormalige PSV´er. Mark van Bommel. Geen wonder dat Bayern München hem al snel contracteerde. Maar Van Bommel had de Duitser in zichzelf zodanig geperfectioneerd, dat het zelfs de Duitsers te bar werd.

De Duitsers waren namelijk juist bezig de Nederlander in zichzelf te ontdekken. Ineens moet het bij hun allemaal mooi. Mooi was ineens belangrijker dan winnen. Met als gevolg: de Duitsers zijn de Duitsers niet meer.

Als dat zo is, wie hebben wij dan in godsnaam in onszelf gevonden?

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése