Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Frenkie

23 november 2018

Een van de opmerkelijkste berichten in de opgewonden Oranje-berichtgeving vond ik de ‘bekentenis’ van Frenkie de Jong dat hij met Fifa-gamen iedereen verslaat. Matthijs de Ligt, door hem liefkozend ‘de dikke’ genoemd, had in twee jaar Ajax 1 zelfs niet één keer van hem gewonnen.

Zelf heb ik thuis twee zoons die in hun virtuele voetbalcarrières al een stuk verder zijn dan in hun echte. Het zijn trouwens hockeyers, maar dit terzijde. Als ik over hun schouder meekijk, verbaas ik me over het tactische en technische raffinement dat ze op de virtuele grasmat leggen. Zoals bekend is hockey tactisch sneller en verfijnder dan voetbal, dus daar zou het ook aan kunnen liggen. Maar dat denk ik niet.

Als ik Frenkie de Jong zichzelf over het veld zie bewegen, alsof hij een pion is in zijn eigen masterplan, dan zie ik in de eerste plaats een gamer. Hij heeft de drie dimensies van de verwarrende voetbalwerkelijkheid teruggebracht tot twee. Hij beweegt zich overzichtelijk over het matrixbord van de haalbare mogelijkheden, terwijl om hem heen, in de radeloze hoofden van de tegenstander, ouderwetse chaos kolkt. Zoals hij N’Golo Kanté en Antoine Griezmann piepelde tegen Frankrijk, dat zie ik mijn zoons elke dag doen.

Als schrijver weet ik hier trouwens alles van: ook ik versla de driedimensionale puinhoop die het leven is, met speels gemak op de twee dimensies van het papier.

Het verdient in de toekomst aanbeveling bij transfer-besprekingen niet alleen de moyennes van balbezit, balverlies, assists, onderscheppingen en zo ‘mee te nemen’, maar ook de gameresultaten van de beoogde voetballer.

Over de transfer-competitie tussen Frenkie en ‘de dikke’ kan ik duidelijk zijn: Frenkie gaat winnen.

P. F. Thomése

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése