Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Gangvoetbal

15 februari 2011

De belangrijkste sport die wij binnenshuis beoefenen is gangvoetbal. Het ene doel is de tochtdeur naar de vestibule, het andere de deur naar de keuken. Om rinkelend glas te voorkomen staan deze deuren tijdens het spel open. Tot zover de spelregels.

Passeren is in de nauwe ruimte vrijwel onmogelijk. Het is de kunst om ‘door de tegenstander heen te breken’. Dat kan door duwen en trekken, het kan ook door een hard en gericht schot. Maar mijn jongste zoontje, net vijf, probeert het telkens toch weer op techniek. Op kracht legt hij het immers af tegen zijn oudere broer van zeven.

Het is elke keer weer een genoegen om de twee spelsystemen te zien botsten in onze gang – waar ik vlak voor het beginsignaal overigens ook een ingelijste ets voorstellende De Glorie Van Het Oude Rome snel even weghang. De brute lichaamskracht van de zevenjarige versus de hang naar het onmogelijke van de vijfjarige. Eén gezin, twee voetbalfilosofieën. Ajax en Feijenoord, ontsproten aan dezelfde schoot. Onze smalle gang biedt plaats aan beide uitersten van de Hollandse school.

Als één van beide eenmansteams het andere dreigt te verpletteren, stel ik mezelf even op, hetzij als onpasseerbare doelman, hetzij als ‘Bomber’ die met een vernietigend schot de vijandelijke verdediging splijt. Als daarbij een zoontje omver wordt geschopt, dient er even te worden gehuild. Daarna krabbelen we overeind en gaan we weer verder. Hoeveel stond het ook alweer? ‘34-19, papa.’ ‘Oké, dan gaan we deze keer door tot de 40. En dan naar bed hoor jongens.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése